KOLOR, SMAK I ENERGIA – wszystko w jednej misce!
Bytomskie warsztaty kulinarne z zakresu zdrowego odżywiania się oprócz realizacji podstawowych założeń, mają na celu zapoznanie Uczestników z różnymi kuchniami świata. Chcemy pokazać, że dania, które jemy w restauracjach można śmiało przygotować w domu – ponieważ są bardzo proste
w przygotowaniu i można je zrobić dużo taniej.
Uczestnicy mieli okazję poznać m.in. kuchnię meksykańską, chińską czy włoską.
Na jednym z listopadowych zajęć przygotowaliśmy miskę mocy. Jest to popularne danie, które łączy
w sobie zdrowe, pożywne składniki, zwykle serwowane w jednej misce. Jest to świetny sposób
na skomponowanie zbilansowanego posiłku zawierającego różnorodne grupy składników odżywczych. Miska mocy składa się z:
-bazy: np. kasza, ryż, makaron pełnoziarnisty czy liście sałaty
-białka: mięso, ryby, tofu, jajka czy strączki
-warzyw: zarówno surowych jak i pieczonych lub gotowanych
-zdrowych tłuszczów: np. awokado, orzechy, pestki
-sosów: dressingi na bazie jogurtu, tahini czy hummusu.
Miska mocy jest ceniona za swoją wszechstronność – ponieważ można dostosować składniki pod swoje preferencje smakowe czy dietę. Nasi Uczestnicy mogli skosztować smaków – które do tej pory były dla nich obce m.in. awokado, hummus, ciecierzyca. Konstruowane przez nich miski były zdrowe
i kolorowe.


